FİNİKE DEVLET HASTANESİNDEN KURBAN BAYRAMINDA BESLENME ÖNERİLERİ
17 Haziran 2019

“FİNİKE DEVLET HASTANESİNDEN KURBAN BAYRAMINDA BESLENME ÖNERİLERİ
Finike Devlet Hastanesi Diyetisyeni Hatice Topçu yaklaşan kurban bayramında beslenme ile ilgili önemli bilgiler paylaştı. Diyetisyen Hatice Topçu, “Bayramlar ailelerin toplandığı ve geniş sofraların kurulduğu özel günlerdir. Kurban Bayramlarında kırmızı et ve tatlı tüketimi artmaktadır. Özellikle kalp-damar, hipertansiyon, diyabet ve mide-bağırsak hastalığına sahip bireyler daha dikkatli olmalıdır.” dedi.
Diyetisyen Hatice Topçu Kurban Bayramı’nı hem keyifli, hem de sağlıklı geçirmeyi sağlayacak beslenme önerilerini sıraladı.
• Et sindirimi zor bir besindir. Yeni kesilmiş etin hem pişirmesi hem de sindirilmesi zordur. Bu nedenle buzdolabında 1 gün dinlendirmek ve sonra tüketmek daha uygundur. 
• Etleri büyük parçalar şeklinde değil tek pişirimlik miktarlarda buzdolabı poşetlerine koyup buzdolabının buzluk kısmında veya dondurucuda saklanmalıdır. Buzdolabında -2 °C derecede 1-2 haftada,-18 °C derecede uzun süre saklanabilir.
• Eti tüketirken haşlama ve ızgara yöntemleri tercih edilmedir. Etler mangal yapılacaksa kömürleştirilmemelidir. Kömürleşen etler kanserojen maddeler oluşturmaktadır. Etler kavrularak pişirilirken tereyağı veya kuyruk/iç yağ koyulmamalıdır. Etlerin kısık ateşte kendi suyuna pişirilmesi tercih edilmelidir.
• Kurban bayramında kahvaltı öğünü hafif olmalıdır. Kahvaltı sofrasında hamur işleri, kızartmalar, kavurmalar olmamalıdır.
• Kırmızı et yemeği çeşitleri öğle öğününde tercih edilmelidir. Akşam yemeğinde ise sebze ve kurubaklagil yemekleri tercih edilmelidir.
• Özellikle doymuş yağ ve kolesterolce zengin olan yağlı etler ve sakatatlardan uzak durulmalıdır.
• Demirce zengin olan etin demirinden faydalanmak için C vitamini içeren sebze, salata veya taze sıkılmış meyve suyu tüketilmelidir.
• Bayram ziyaretlerinde ise çikolata, şerbetli hamur tatlıları yerine meyve, kuru meyve, sütlü tatlılar tercih edilmelidir. Asitli meşrubatlar, hazır meyve suları yerine ise açık çay, bitki çayları, ayran veya cacık tercih edilmesi daha sağlıklıdır.
• Bayram boyunca çay, kahve, meşrubat tüketiminin artması su içimini azaltmaktadır. Sağlıklı bir beslenme için günde 10-12 bardak su içilmelidir.
• Sağlıklı yaşam için gerekli olan fiziksel aktiviteye de bayram boyunca devam edilmelidir.

Finike Devlet Hastanesi Diyetisyeni Hatice Topçu, “her şeyin başının sağlık olduğunu unutmadan dengeli beslenerek; ailenizle, sevdiklerinizle mutlu ve huzurlu bir bayram geçirmenizi dilerim.” dedi.