3-9 KASIM ORGAN BAĞIŞI HAFTASI
08 Kasım 2019

Finike Devlet Hastanesi Başhekimi Op. Dr. Yücel KURT 3-9 Kasım Organ Bağışı haftası ile ilgili açıklamalarda bulundu. Türkiye’de organ bağışı ve nakil sayılarının yetersizliği organ yetmezliği nedeniyle tedavi görmekte olan birçok hastanın organ beklerken ölümüne neden olduğunu, Organ bağışı bilincinin geliştirilmesi, halkın organ ve doku bağışı konusunda teşvik edilmesi ve bu konuda farkındalık yaratmak amacıyla her yıl 3-9 Kasım Organ Bağışı haftası olarak kutlandığını ifade etti.
Hastaların yaşam süresi ve kalitesinde, ülke ekonomisi ve iş gücünde ağır kayıplara yol açan söz konusu organ yetmezliklerinin önemli bir sorun olduğunu, organ bağışı ve nakil sayılarının artırılması hedeflenmektedir.
Organ bağışı, kişinin hayatta iken serbest iradesi ile tıbben yaşamı sona erdikten sonra doku ve organlarının başka hastaların tedavisi için kullanılmasına izin vermesi ve bunu belgelendirmesi ile birlikte yakınlarını da izin vermesiyle gerçekleşebilmektedir.
Ülkemiz Türkiye organ nakli faaliyetleri için yeterli donanıma, deneyimli nakil ekiplerine ve nakil merkezlerine sahiptir. Aşılması gereken en önemli sorun kadavra bağış oranındaki yetersizliktir. Unutmamak gerekir ki, her bağış yeni bir hayattır. Diyanet İşleri Başkanlığı Din İşleri Yüksek Kurulu, organ naklinin caiz olduğunu bildirmiş ve organ bağışını, insanın insana yapabileceği en büyük yardım olarak tanımlanmıştır.

Ülkemizde organ bağışları Sağlık Bakanlığı kontrolü ve denetiminde yapılmaktadır. "Türkiye Organ ve Doku Nakli Bilgi Sistemi" vasıtasıyla organ dağıtımı en adaletli ve şeffaf biçimde yapılmaktadır.

Ülkemizde organ olarak, böbrek, deri, karaciğer, kalp, akciğer, pankreas ve incebağırsak nakilleri; doku olarak kemik, kemik iliği, kornea ve kalp kapağı nakilleri yapılmaktadır. Organ bağışı yapmak isteyen vatandaşlar, il sağlık müdürlükleri, hastaneler, organ nakli yapan merkezler, aile hekimliklerine başvurabilir, detaylı bilgi alabilirler.
Finike Devlet Hastanesi Başhekimi Op. Dr. Yücel KURT hastane içindeki organ bağışı ve bilgilendirme standını ziyaret ederek çalışmalar hakkında bilgi aldı.
Finike Devlet Hastanesi Başhekimi Op. Dr. Yücel KURT doku ve organ naklinin Candan cana en büyük sadaka olduğunu dile getirdikten sonra her bağışın yeni hayatlara vesile olduğunu bağışın olduğu sürece hayatın var olduğunu ifade ederek organ nakli konusunda tüm vatandaşlarımızı duyarlı olmaya davet etti.