Yaz Aylarında Zararlı Güneş Işınlarına Dikkat!

Yaz Aylarında Zararlı Güneş Işınlarına Dikkat!

Yaz Aylarında Güneşin Zararlı Etkilerinden Korunma Yöntemleri

Antalya Kamu Hastaneleri Birliği’ne bağlı Finike Devlet Hastanesi’nde görevli Cildiye Uzmanı Dr. Şeyma Yılmaz, Yaz aylarının başlamasıyla birlikte güneş ışıklarının zararlı etkileri konusunda uyarılarda bulundu. Deri kanserlerinin önlenebilen risk faktörlerinin başında korunmasız güneş maruziyeti (zararlı güneş ışınları) gelmektedir diyen Cildiye Uzmanı Dr. Şeyma Yılmaz; “Özellikle çocukluk ve ergenlik dönemindeki güneş yanıkları, ileride gelişebilecek deri kanserleri açısından çok risklidir. Zararlı güneş ışınları maruziyeti sonrası erken dönemde ciltte güneş yanıkları, bronzlaşma ve güneş lekeleri görülebilirken, geç dönemde de cilt yaşlanması ve kanser gelişimi görülebilmektedir. Bu sebeple güneşin zararlı ışınlarından korunma noktasında güneş koruyucu kullanma alışkanlığı kazanmak önemlidir” dedi.

Güneş’in Zararlı Işınlarından Nasıl Korunulur?

Güneş’in zararlı ışınlarından korunma noktasında dikkat edeceğimiz en önemli basamak özellikle güneş ışınlarının en dik olduğu saatler olan 10:00 ile 14:00 arasında dikkatli olmaktır diyen Dr. Şeyma Yılmaz; “Dışarıda olduğumuz saatlerde de daima gölgede durmak tercih edilmelidir. Yalnızca açık ve güneşli havalarda değil, bulutlu ve kapalı günlerde de ultraviyole (UV) ışınlarının %80’i dünya yüzeyine ulaşır. Normal pencere camının UVB’yi geçirmediği, ancak UVA ışınlarının geçmesine engel olmayacağı unutulmamalıdır. Ayrıca giysilerimiz güneşten korunmada önemli bir bariyer oluştururlar. Şapka ve güneş gözlüğü kullanımı unutulmamalı, güneş ışınlarının gözdeki etkilerini ve katarakt oluşmasını önlemek için tam UVA-UVB filtreli güneş gözlükleri kullanılmalıdır. Güneş koruyucular seçerken de hem UVA hem de UVB’ye karşı koruma sağlayan geniş spektrumlu ürünler seçilmeli, en az SPF 30 koruma faktörlü kremler kullanılmalıdır” dedi.

Güneş Koruyucular Nasıl Kullanılmalıdır?

Güneşten koruyucular, dışarı çıkmadan 30 dakika önce sürülmeli, 2 ila 4 saatte bir yenilenmelidir diyen Cildiye Uzmanı Dr. Şeyma Yılmaz; “Denizde veya suda uzun süre kalınacağı dönemlerde suya dayanıklı formüller tercih edilmelidir. Güneş koruyucular yüzme, aşırı aktivite ve kurulanma sonrası tekrar uygulanmalıdır. Güneş koruyucuların güneş ışığına maruz kalan tüm alanlara yeterli kalınlıkta, katman oluşturacak şekilde ovalamadan uygulanması gerekir. Mesela sadece yüz dikkate alındığında kabaca 1/3 çay kaşığı kadar güneş koruyucu kullanılmalıdır. Bu miktarın dörtte biri sürüldüğünde, ürünün koruyuculuğu 8 kat düşmektedir” dedi.

Çocukları Güneş’in Zararlı Işınlarından Nasıl Korumalıyız?

Çocukluk çağında, bir ya da daha fazla su kabarcıklı güneş yanığı olan kişinin melanom yani deri kanseri geliştirme riski iki kattan fazla artar diyen Uzm. Dr. Şeyma Yılmaz; “Kişiler tüm yaşamları boyunca alacakları toplam UV’nin %50’sine yaşamlarının ilk 20 yılında maruz kalmaktadır. Bu nedenle özellikle çocukların güneşten korunması, ileri yaşlarda gelişebilecek deri kanserlerinin önlenmesi açısından çok önemlidir. 6 aydan küçük bebeklerin uzun süreli direkt güneş maruziyetinden korunması, 6 aydan sonra ise yüksek koruma faktörlü ürünlerle korunmaları gerekmektedir” dedi.