GRİBAL ENFEKSİYONDAN KORUNMA
11 Kasım 2019

Finike Devlet Hastanesi Göğüs Hastalıkları Uzmanı Uz. Dr. Hasan Gani gribal enfeksiyon ve korunma yolları ile ilgili önemli bilgiler paylaştı.
Gribal Enfeksiyon özellikle sonbahar sonu, kış ve ilkbahar başında büyük şehirlerde salgınlara neden olan ‘influenza’ denilen virüsün neden olduğu bir hastalıktır. Grip enfeksiyonu; hasta kişilerin bulunduğu ortamlarda, hapşırma ve öksürme sonrasında solunum yolu ile bulaşabildiği gibi, tokalaşma sonrasında da insan vücuduna kolaylıkla bulaşır.
Gribal enfeksiyon, bu hastalığa yakalanan bireylerin ağız ve burun salgıları üzerinde mikrovirüs influenza adı verilen virüsleri salgılar ve taşınmasına neden olur. Bu virüs RNA virüsüdür ve salgınlara neden olabilir, fakat bu virüs çevresel faktörlere karşı güçlü olmadığı için bağışıklık sistemince kolayca yok edilebilir.
Gribal Enfeksiyonun Belirtileri
Grip 2 günlük bir kuluçka döneminden sonra aniden başlar. Yüksek ateş, baş ağrısı, kas ağrısı, halsizlik, iştahsızlık sıklıkla saptanan belirtilerdir. Ateş genellikle 3 gün sürer boğazda yanma, burun akıntısı, kuru öksürük, aşırı yorgunluk diğer semptomlardır.
Ateş: Vücudun kandaki influenza virüsüne karşı gösterdiği tepkidir.
Üşüme: Ateşin yüksek olmasından dolayı görülür.
Titreme: Ateş sonucundan görülen üşüme hissenden dolayı görülür.
Halsizlik: Kanda artan mikrop sayısından dolayı dokulara normalden az oksijen gider, bu yüzden hastalar halsizlik ve yorgunluk hisseder.
Boğazda yanma ve ağrı: virüsün yerleştiği boğazda ağrı olur.
Gribal Enfeksiyon virüs kaynaklı bir hastalık olduğu için kesin bir ilacı yoktur. En iyi tedavi yöntemi her sene düzenli aşı yaptırmaktır. Tedavide hastanın şikâyetine göre semptomatik tedavi uygulanmaktadır. Yatak istirahati, bol sıvı alımı, ağrı kesici ve ateş düşürücüler, antiviral ilaçlar gibi semptomatik tedaviler önerilir. Komplikasyonlar yakından takip edilmeli ve uygun şekilde tedavi edilmelidir.
Gribal Enfeksiyonun Bulaşması
Gribal Enfeksiyon başlamadan önceki 2 gün ile semptomlar başladıktan bir hafta sonrasına kadar bulaşıcı özelliği vardır.
Gribal Enfeksiyondan Korunma
Gribal Enfeksiyonlarda el yıkama alışkanlığı ve hasta kişilerin veya hasta kişilerle temas eden, aynı ortamı paylaşanların maske kullanması etkili koruma yöntemlerindendir. Diğer bir korunma yöntemi de risk altındaki bireylerin aşılanmasıdır.