Obezitenin ve sağlığınızın farkında olun, önemseyin.
28 Mayıs 2020

Obezite; Besinlerle alınan enerjinin(kalori) harcanan enerjiden fazla olması ve fazla enerjinin vücutta yağ olarak depolanması sonucu ortaya çıkan, yaşam kalitesini ve süresini olumsuz yönde etkileyen bir hastalık olarak kabul edilmektedir. Dünya Sağlık Örgütü, obeziteyi 1997 yılında epidemik bir hastalık olarak kabul etmiştir. Dünyada 18 yaş ve üstü (yetişkin) bireylerde 1.9 milyar kişinin aşırı kilolu olduğu belirlenmiştir. Türkiye'de obezite sıklığı %30.3 olup, kadınlarda %41.0, erkeklerde %20.5 olarak hesaplanmıştır. Çocuklarda ise obezite oranı, son 30 yılda üçe katlanmış durumdadır.
Yapılan bir araştırma 2030 yılında obezitenin yılda 500 bin kanser vakasına neden olacağını göstermektedir. Kanserlerin %7’sininin oluşumunda obezitenin doğrudan etkisi görülmektedir. Ayrıca pek çok kronik hastalığın (hipertansiyon, diyabet hastalığı, kalp-damar hastalıkları, kas-eklem rahatsızlıkları gibi) en önemli nedenlerinden biridir.
Aşırı ve yanlış beslenme alışkanlıkları, fiziksel aktivite yetersizliği, hormonal ve metabolik etmenler, genetik, psikolojik etmenler, sigara- alkol kullanma alışkanlığı, kullanılan bazı ilaçlar (antidepresanlar, kortikosteroidler vb.), doğum sayısı ve sık doğum aralığı, anne sütünün yetersiz alınması obezite oluşmasındaki başlıca risk faktörleridirler.
Obezite ile mücadele için bel ölçüsü erkeklerde 94cm ve kadınlarda 80cm’i geçmemelidir. Obezite riskini azaltmak için alınması gereken önlemlerden yiyecek alışverişini tok karnına yapmak, alışverişe liste hazırlayıp çıkmak, hazır besinleri (fast food) satın almamak, satın alırken enerjisi düşük besinleri seçmek, boş zamanlarda yiyecek atıştırmak yerine egzersiz yapmak, sık aralıklarla azar azar yemek, öğün atlamamak, mutfağa fazla zaman ayırmamak, yemekte küçük tabak kullanmak, yemek yerken başka aktiviteler (TV seyretmek, okumak gibi) yapmamak, akşam yemeğinden sonra bir şey yememek, kızartma yerine haşlama, ızgara veya fırında pişirmek gibi alışkanlıkları edinirsek bu hastalıktan korunmuş oluruz. ‘Akıllı insan önce kendi ruh ve beden sağlığına dikkat eden insandır’ anlayışına uygun olarak, sağlıklı beslenme ve doğru yaşam alışkanlıkları edinmeye çocukluktan itibaren başlanmalıdır. Bu dönemde kazanılacak beslenme alışkanlıkları yaşam boyu sürmektedir.
Obezitenin ve sağlığınızın farkında olun, önemseyin.