Finike Devlet Hastanesi Diyetisyeni Sevil ÇOŞKUN VEZİROĞLU Yaz Aylarında Beslenme ile İlgili Önemli Bilgiler Paylaştı
22 Temmuz 2019

YAZ AYLARINDA BESLENME
Çocuklar, yaşlılar, hamileler, kalp ve şeker hastaları; yaz aylarında nem ve hava sıcaklığının artmasından en çok etkilenenlerdir. Yaz aylarında yüksek tansiyon, kalp yetmezliği ve koroner kalp hastalıklarında artış görülmektedir. Beslenmemizde bazı değişiklikler yaparak, sıcağın ve nem artışının vücudumuzdaki etkisini azaltabiliriz.
Su içmek için susamayı beklemeyin.
Normal şartlarda vücudumuzdan atılması gereken sıvı; idrar, dışkı, solunum ve deri yoluyla atılır. Yaz aylarında terlemenin artmasıyla vücuttan atılan su miktarı artar. Bu nedenle; Vücudumuzun kaybettiği su miktarını karşılamak için günde 2-2,5 litre ( 10-12 su bardağı) su içmeye özen gösterilmelidir. Egzersiz yapıldığında daha fazla su tüketmeye dikkat edilmelidir. Her hangi bir sağlık problemi yoksa terle kaybedilen mineral kayıpları için günde 1 şişe soda veya maden suyu tüketilmelidir.
Tabağınızı 4 e bölün;
Yeterli ve dengeli beslenmek için tabağınızda 4 besin grubunda bulunan besinlerden biri mutlaka olmalı. Tabağınızı 4 e bölün ve her bir çeyreğe, besin gruplarından bir besin yerleştirin.
1. Grup; süt ve süt ürünleri grubu( süt, yoğurt, ayran, cacık vb.)
2. Grup; et-kuru baklagiller-yumurta (kuru fasulye, nohut, kırmızı et, tavuk, balık vb.)
3.Grup; ekmek ve tahıl grubu (tam buğday ekmeği, erişte, bulgur vb.)
4. Grup; sebze ve meyve grubu
Öğün atlamayın;
Yaz aylarında günler uzun olduğu için öğünlerinizi atlamayın. İştahınızı kontrol edebilmek ve kan şekerinizi dengede tutmak için 2,5 -3 saat ara ile ara öğünler yapın. Ara öğün olarak; süt, ayran, kefir, mevsim meyvelerinden tercih edebilirsiniz. 
Gıda zehirlenmelerine dikkat edin
Özellikle yazın açıkta satılan yiyeceklerin tüketiminden kaçınmaya ve çabuk bozulan potansiyel riskli yiyecekleri (et, tavuk, balık, süt ve ürünleri vb.) dışarıda bekletmemeye, satın alma, saklama, hazırlama ve pişirilme aşamalarına dikkat ediniz. 
Sebze ve meyve tüketimini arttırın
Yaz aylarında artan sebze ve meyve çeşitlerinden yararlanmaya çalışın. Sebze ve meyveler posa, vitamin ve mineral yönünden zengin besinlerdir. Yüksek posa içerdikleri için sindirim sistemini düzenlerler. Kanser, diyabet, kalp-damar hastalıkları gibi birçok hastalığa karşı korucu etkiye sahiptirler. Öğlen ve akşam yemeklerinde salatanızı veya zeytinyağlı sebze yemeğinizi eksik etmeyin. Yaz aylarında günde 3-4 porsiyon meyve tüketmeye özen gösterin.

Krema, mayonez ve kızartılmış yiyeceklerden uzak durun
Yaz aylarında yağlı ve yağda kızartılmış yiyecekler hazımsızlığa ve fazla kiloya neden olabilir. Yemekleri pişirirken yağda kızartma yerine ızgara, haşlama veya buharda pişirme yöntemlerini kullanmaya çalışın. Yağda kızarmış ve şerbetli tatlılar yerine sütlü ve meyveli tatlıları tercih edin.